Vinnare 2017

Årets Köpcentrum: Mall of Scandinavia

Priset för Årets Köpcentrum gick till Mall of Scandinavia som ägs av Unibal-Rodamco.

Juryns motivering:
”Genom satsningen flyttar centret gränserna och höjer ambitionsnivån för köpcentrumbranschen i Sverige. Centret uppvisar enastående kvaliteter i stort som smått utan att ge avkall på de grundläggande egenskaper som ett väl fungerande köpcentrum måste ha. Genom programmet ”Four Star” skapar man sig ett verktyg för kvalitetssäkring mot besökare och hyresgäster i den löpande verksamheten. Mixen av butiker, restauranger, entertainment och service är mycket imponerande och med många koncept unika för centret. Den höga ambitionen och det framgångsrika programmet med arbete åt nyanlända som genomförs tillsammans med hyresgästerna förtjänar en extra eloge. Ambitionerna har lett till mycket starka besöksflöden på kort tid och många positiva omnämnanden bland besökare och i branschen. Mall of Scandinavia tar Sverige till en tätposition inom shoppingcenters inte bara i Sverige och Norden utan också i Europa.”

Vinnaren av det nationella priset går automatiskt till final i den nordiska tävlingen som avgörs den 14-15 maj 2018 i Oslo i samband med NCSC årskonferens.

Commendation: Gränbystaden

Nytt för i år är att juryn valt att ge ytterligare ett köpcentrum en speciell utmärkelse för gott arbete, en så kallad ”Commendation”. Vinnare av detta pris gick i år till Gränbystaden.

Juryns motivering:
Med en stark och tydlig strategi bygger centret både handel, bostäder och kontor till ett nytt stadscentrum baserat på en tydlig vision. Med långsiktigheten i fokus och målmedvetenhet i arbete är vi övertygade om att projektet når framgång. Vi ser vi alla fram mot resultat och färdigställandet av Gränbystaden.

 

Årets Centrumchef: Niklas Blonér & Joachim Hero

Niklas Blonér och Joachim Hero på Väla Köpcentrum kammade hem priset i kategorin Årets Centrumchef.

Juryns motivering:
Detta team har satt målet att placera Väla på kartan som ett av Sveriges bästa köpcentrum. Med tydligt ställda krav och en god dialog förmår de motivera medarbetare och hyresgäster att gå en extra mil för att överträffa besökarens förväntningar. Event och aktiviteter som skapar besök och köp säkerställer Välas starka position på den skånska marknaden.

 

Årets Hyresvärd: Jernhusen

Juryns motivering:
”Intet är som väntans tider” – Jernhusen har identifierat och agerat på de kommersiella förutsättningar som de starka flöden vårt resande skapar. Träbänken finns kvar, men man erbjuder idag även ett varierat utbud av service, information, restauranger och retail i stationshusen. Resenärerna lämnar med största säkerhet stationshusen berikade med nya intryck i bagaget.

 

Årets Konsult: ElinderSten

ElinderSten tar emot priset som Årets Konsult.

Juryns motivering:
Med sin specialisering mot detaljhandeln har ElinderSten arkitektkontor byggt upp en gedigen kunskap inom sitt område. De har en hög leveransnivå, starkt kundfokus och verksamheten som ständig utgångspunkt, vilket är deras ledord för att skapa en utmanande arkitektur för väl fungerande handel. Några bra exempel på detta är ombyggnaden av Vällingby city där syftet var att koncentrera kundflödet och skapa en loop för kundvarvet samt Tuna Park där man skapade ett lyckat mattorg med olika miljöer för olika målgrupper.

 

Årets Hyreskoncept: Holy Greens

Holy Greens vinner priset för Årets Hyreskoncept.

Juryns motivering:
Konceptet för människan med siktet inställt på bra, god, glad, hälsosam mat för livsnjutare med aktiv och hälsosam livsstil. Här har Holy Greens verkligen tagit platsen som pricken över ”i” inom F&B segmentet och siktet att främja en god hälsa. Maten som serveras är en fröjd för öga, gom och kropp. Inredningen är modern, fräsch tilltalande och känns ren, fin och väldigt ärlig mot konsumenter/gäster. Ett koncept som berör dina sinnen fullt ut och dessutom serverar maten på ett snabbt som såväl fint konceptdesignat sätt hela vägen till tallriken eller ner i sköna take away kassen.

 

Årets Purple Flag Stad: Västerås

Västerås utsågs till årets Purple Flag-stad 2017. ”De har säkrat arbetet för en tryggare, attraktivare stad för framtida generationer”, säger Tomas Kruth på Svenska stadskärnor.

Juryns motivering:
”För deras framgångsrika och kontinuerliga arbete i samverkan baserad på Purple Flag Swedens fem fokusområden – säkerhet, tillgänglighet, utbud, plats och policy. Med Purple Flags modell har man förstärkt sin samverkan ytterligare och ändrat fokus på sin verksamhet att inte bara gälla dagtid utan hela dygnet. En lång rad åtgärder har genomförts och mätningar visar att såväl antalet aktiviteter som besök har ökat inom Purple Flags fyra tidszoner. De visar omtanke och lyhördhet för sina invånare och besökare genom sina ständiga förbättringar och ambitioner att skapa ett trivsamt, tryggt, säkert och levande Västerås dag- som kvällstid – helt enligt Purple Flags intention. Särskilt betryggande är det att man nu också lyckats implementera Purple Flags fokusområden i kommunens handlingsplan och därmed säkrat det fortsatt viktiga arbetet för en attraktiv stad för såväl dagens som framtidens generationer.”

 


Jury för Årets Köpcentrum: Charles Larsson. Retail eX, Jury chair;  Malin Reynold, Lindex; Carl Strufve, Grosvenor; Sandra Greisman, The Retail Headquarters; Tobias Rönnberg, HUI

Jury för Årets hyresvärd och bästa centrumchef: Lisen Pettersson, Teknikmagasinet; Per Sjölund, Broadway Partners; Maria Ahlestål, Apoteket; Marlene Hassel, Sveriges Centrumutvecklare

Jury för Bästa konsult och bästa hyreskoncept: Christoffer Lind, Unibail-Rodamco; Charlotta Gustafson, Atrium Ljungberg; Annika Schönefeld, Ica Fastigheter; Jenny Nilsson, Skandia Fastigheter; Marita Floman, Svenska Stadskärnor